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Physician Assistant (PA)  
Continuing Medical Education (CME)  
Frequent Questions 

Where can I reference the specific rules pertaining to continuing medical 

education requirements for physician assistants?  
Please refer to WAC 246-918-180, Continuing Education Requirements for Physician Assistants. Please 

also refer to WAC 246-12, Administrative Procedures and Requirements for Credentialed Health Care 

Providers. Part 7 of this chapter specifically addresses continuing education, when it is required, how to 

prove compliance, auditing, acceptable auditing documentation, exemptions, how credit hours are 

determined, carrying over continuing education credits, taking the same course more than once during a 

reporting cycle. The requirements of WAC 246-12 apply to all health care practitioners and are required 

in conjunction with WAC 246-918-180 for physician assistants. 

When can I start accumulating hours?  
You may start accumulating continuing education hours upon initial licensure and after every renewal 

cycle thereafter. 

What is a credit “hour” for continuing education?  
WAC 246-12-220 states in part: “a credit hour is defined as time actually spent in a course or other 

activities as determined by the regulatory entity.” A credit hour for time actually spent in a course 

cannot be less than 50 minutes, (excluding breaks). 

How often must I report CME hours to the state?  
Every two years at the time of renewal physician assistants must report 100 hours of CME. Failure to 

report CME renders the renewal invalid and your license is not renewed. 

Do I need to send in paper documentation of my continuing education 

coursework along with my renewal? Will you approve continuing 

education courses for credit?  
No. Please do not send in any of your documentation until you asked to do so. You will be required to 

sign an affidavit of compliance (on the back of your renewal notice.)  

http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918-180
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-12
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-12
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918-180
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-12-220
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The Medical Commission may randomly audit up to 25% of all renewals as allowed by WAC 246-12-190. 

Following your renewal, you may receive a notification of an audit. Only then, will you be required to 

provide written documentation of the dates and hours of the continuing medical education that you 

have obtained and reported with your renewal. The Commission will not keep your documentation on 

file, nor will it approve coursework. Please keep your CME documentation for at least four years after 

the renewal period. There is more information about acceptable audit documentation included in 

Chapter 246-12,  

How many categories of continuing medical education are required?  
There are two Categories of CME for physician assistants. WAC 246-918-180 (3) requires a minimum of 

40 hours to be earned in Category I. The remaining 60 hours can be from either Category I or Category II. 

The Commission believes the intent of CME is to improve and enhance the professional development of 

the physician assistant, and to improve the care provided to patient. Keep in mind that requirements for 

CME may change at any time due to new rules or legislation 

Can I count continuing education hours I accumulate for other sources, 

(i.e. national certification with specialty organizations, etc.) towards this 

requirement?  
Yes. WAC 246-918-180(2) provides the ability for physician assistants to use a current certification with 

the National Commission for Certification of Physician Assistants (NCCPA in lieu of 100 hours of CME).  

There is one exception. If the Commission disciplines your license and CME coursework is required as a 

disciplinary sanction, the renewal requirement must be accumulated in addition to the sanction 

requirements.  

We want to put on a continuing education course. What do we have to do 

to have it approved? 
The Commission does not pre-approve CME coursework.  

WAC 246-918-180 (6) states in part that CME sponsors do not need to apply for prior Commission 

approval for a formal CME program. The continuing medical education category will depend solely upon 

the accredited status of the organization or institution. The Commission relies upon the integrity of the 

program sponsors to present CME for licensees that constitute a meritorious learning experience.  

Can I carry over continuing education hours from one renewal cycle to 

another? 
No. There is no carrying forward to the next reporting cycle of CMEs in excess of the required hours. 

http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-12-190
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-12
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918-180
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918-180
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918-180
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Where can I review/obtain a copy of the Medical Practice Act, with the 

updates of recent legislation, and other pertinent information?  
This information can be accessed by clicking on the link to Laws / Rules (RCW 18.71A) and Rules (WAC 

246-918), as well as other pertinent Laws / Rules regarding the practice of medicine on this website.  

With the passing of legislation, or the amending or new adoption of rules takes place, it usually takes the 

Office of the Code Reviser for the state of Washington approximately three months to get the changes 

codified into the law. You may also sign up for Listserv notification via e-mail by going to our website. 

Through this service, you will receive notification via e-mail of the Commission’s agendas, minutes, rule 

development and adoptions, and other pertinent information.  

When is a practitioner exempt or able to get an extension from 

continuing education?  
A physician assistant may get a reprieve from or granted an extension of CME requirements due to 

illness or other extenuating circumstances. The Commission or its designee will determine when to 

waive the requirements or grant an extension. This may take a while, please submit information prior to 

your renewal date. Contact the office at 360-236-2750 for further information. 

 

http://app.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?Cite=18.71A
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918
http://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-918

